История на пробиотиците

 

Революцията на траките в храненето

Култивирането на пробиотиците Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus от зелените растения и откриването на млечнокиселите храни е една от трите революции заедно с отглеждането на земеделските култури и опитомяването на домашните животни, променили развитието на човечеството.

Големият проблем на древните хора е била генетично заложената им непоносимост към млякото на домашните животни. Те не са имали ген, който да отговаря за производството на ензима лактаза, разграждащ млечната захар. Неразградената млечна захар ферментира в червата с последващи тежки здравословни проблеми.

Преди повече от 8000 години тракийският народ на Балканите открива нова технология за ферментация на млякото на домашните животни. Той култивира от зелените растения лактобацили, днешните Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Растителните лактобацили синтезират ензима лактаза, разграждащ млечната захар.

В получените продукти йогурт, сирене и други няма млечна захар. Те са приятни на вкус и трайни при съхраняване. Съдържат милиарди полезни живи клетки на Lactobacillus bulgaricus. Създадена е идеалната храна за хората.

До откриването на новата технология вероятно за ферментацията на млякото са се използвали живеещите в човека и животните лактобацили, днешните Lactobacillus acidophilus. Получените от него продукти са нетрайни, с лош вкус и съдържат патогенни микроби. Живите полезни бактерии са малко и лесно умират. (Тази технология и днес се използва в някои райони на Русия, Украйна и в Средноазиатските страни.) Постъпилите в организма с йогурта, сиренето и други, растителните лактобацили ускоряват силно развитието на животинските лактобацили във вътрешните органи. Първично постъпилите с храната Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus и вторично размножили се с тяхна помощ L. acidophilus достигат астрономически стойности.

Доказано е, че преди повече от 7000 години, първоначално в организма на траките, а по-късно и при останалите европейци, настъпват генетични промени. Новите храни и милиардите полезни бактерии са създали ген, отговарящ за производството на ензима лактаза, разграждащ млечната захар в организма на човека.

Новата технология е създала рядката привилегия за човека, спрямо останалите животни, да се храни през целия си живот с млякото и млечните продукти на отглежданите от него животни.

Качествената храна, достъпна на всяко място и по всяко време на годината, е променила развитието на човешката цивилизация.

Новата технология и началото на съвременния човек. Разселването на траките и европейците по света. Чернокожият тракиец Орфей и тракиецa Спартак

Хората си набавят жизненоважния за организма вит. D по два начина. Първият е чрез целогодишно слънчево греене върху кожата. Вторият е чрез хранене с млечни продукти, съдържащи витамин D. До откриването на новата технология древните хора са си набавяли витамин D само по първия начин. Това е определяло и географските райони, обитавани от древните хора. Те са близки до екватора с много слънце. Богатите на вода, гори, риба, дивеч и други природни ресурси по-северни континентални райони и планини не са били заселени. Набавянето на витамин D от млечните продукти на домашните животни е направило траките и древните европейци по-малко зависими от слънчевите лъчи. Движейки се със стадата си те са се разселили по целия свят.

По-слабото слънчево греене на север и набавянето на витамин D от млечните продукти е довело до образуването на по-малко меланин, пигмента, предпазващ кожата от слънчевата радиация и определящ нейния цвят. Черната кожа е започнала да става бяла. Легендите и древните рисунки изобразяват тракиеца Орфей като чернокож. Няколко хиляди години по-късно цар, роб, гладиатор и водач на най-голямото въстание в Римската империя – тракиецът Спартак е белокож мъж.

Пробиотиците Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus – първите лекарства, създадени от човека. Древната формула на живота – храната да е равна на лекарство

В природата пробиотиците са естествените врагове на вредните микроби. Те ги унищожават чрез млечната киселина, бактериоцините и други биологично активни вещества, отделяни от тях. След революционното откритие на траките количествата на първично приетите с млечните храни живи Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus и вторично размножили се с тяхна помощ Lactobacillus acidophilus достигат милиарди в 1 грам чревно съдържимо. Достига се необходимата доза, спираща развитието на вредните микроби и причиняваните от тях болести. Открита е древната формула на живота – храната да е равна на лекарство.

Траките – откривателите на нови технологии, митове, легенди и научни факти. Начало на европейската цивилизация

Снимка №1

Траките са един от най-древните народи на земята и по многолюдност са втори след индийския народ (Херодот 484-425 г. пр. н.е.). Обитавали са източните Балкани и предна Мала Азия (снимка №1). Формират се като народ преди около 8000 години след смесване на местното население с придошлите покрай Черно море народи от Месопотамия и Анатолия, където по това време животът замира поради вековна суша (6200 – 5800 г. пр. н.е.).

Снимка №2

Новият тракийски народ запазва знанията и уменията на местното население, познаващо земеделието и скотовъдството от над 9000 години и произвело мед за първи път в света преди 8000 години. Намерени са човешки погребения, житни зърна и кости на домашни животни край с. Оходен, Северо-западна България на над 9000 години.Най-старата на света медна шлака е намерена край с. Ябълково, Югоизточна България на 8000 години.

Траките създават най-старото обработено злато на света най-старата царска корона на света (снимка №2), най-старите прототипи на писменост на света (снимка №3). Тези постижения доказват, че тракийската цивилизация предшества с над 1500-2000 г. цивилизациите на Месопотамия и Египет и е свързана с тяхното внезапно начало.

Според Еврипид (480-406 г. пр. н.е.) траките са се хранели предимно с “недишаща” (вегетарианска) храна – хляб, мед, вино, мляко и сирене и само през зимата с месо от дивеч. Били са високи хора с прави носове (снимка №). Живели са до дълбока старост – над 100 години. Траки са били повечето от лекарите на древна Гърция и в Римската империя. Те вероятно са пренесли от Тракия млечно-киселите храни “Oxygala” и “Opus lactorum”, описани по времето на римския император Елагабал (218-222 г.). Той е изобразяван заедно с тракийския бог, вестител на здравето, Телесфор, син на боговете на медицината Асклепий и Хигия, брат и сестра на тракиеца Орфей.


Снимка №3

Наследството на траките. Ранното християнство в Тракия, ап. ап. Павел и Андрей. Начало на Реформацията

Тракийската цивилизация на Балканите се е съхранила и през ранното Средновековие се е предала на българския народ (22% до 50% гени на траки). Тя е била повлияна от ранното Християнство на ап. ап. Павел и Андрей, християнизирали Тракия още през 50-55 година (снимка разпит Орфей). По-късно знанията на траките, чрез българското Богомилско учение, са пренесени в Европа като учение на катарите и се разпространява из целия континент. Богомилите и катарите дават началото на Реформацията и Протестанството. Богомилите са се славели като едни от най-добрите лечители в Европа, запазили тайната на древните тракийски лекари. Използвали са биологични методи на лечение, като смесвали ферментирало мляко (пробиотици) с билкови екстракти, мед и восък. С получените лечебни смеси напоявали ленени кърпи и ги изсушавали. При своите пътувания из Европа с тях те превързвали рани или приготвяли лечебни отвари. Запазена е дипломатическа преписка от 1544 г., в която френският крал Франсис І моли турския султан да му изпрати лекар от Тракия, който го е излекувал от дългогодишна диария.


Продължението на тракийската цивилизация и Богомилското учение. Бялото братство на учителя Петър Дънов. Новата световна култура и храненето

Учителят Петър Дънов (Беинса Дуно) е родоначалник на третото голямо езотерично течение, възникнало на територията на древна Тракия и съвременна България. Първото е Орфизма, поставило основите на древната наука и философия чрез Питагор и Платон. Второто е Богомилството, поставило основите на Реформацията и Протестанството. Третото течение е Бялото братство, поставящо основите на Новата Световна култура и развитие на свят без насилие и граници за свободния творчески ум на човека.

Новата Световна култура поставя в основата си за здравето на човека храненето с чиста и доброкачествена храна, влияеща благотворно на организма. Всеки организъм се нуждае от специфична храна, полезна не само за физическото, но и за духовното и умственото му развитие. Поддържането на телесното здраве и продължителността на човешкия живот зависят от познаването и спазването на природните закони. Чрез храната човек приема не само външни материали за изграждане на тялото си, но и за изграждане на душата си.

Това са слова на учителя П. Дънов, казани преди 100 години. Значението на учението му за развитието на човечеството се определя от думите на Алберт Айнщайн: “Целият свят се прекланя пред мен, а аз се прекланям пред учителя Петър Дънов от България."