Най-често задавани въпросиp

 

1. Кога трябва да се приемат Пробиотици?

В 21 век медицината се ориентира към промоция на здравето и превенция на болестта. В този смисъл пробиотиците спомагат за увеличаване на позитивното здраве и е добре да се приемат без наличие на оплаквания или заболяване.

Пробиотиците трябва да се приемат при всички случаи, когато в организма се засилва образуването на по-голямо количество вредни микроби по различни причини, примерно след употреба на антибиотици, след и по време на различни вирусни и бактериални инфекции, след обилно хранене, при физически и психически пренатоварвания и т.н.

2. Кои са пробиотични бактерии?

Микроорганизмите се делят на три групи:

  • пробиотични (полезни)
  • условнопатогенни - предизвикват заболявания само при отслабена имунна система на организма
  • болестотворни (патогенни).

Пробиотичните бактерии са три групи: лактобацили, млечно-кисели коки и бифидобактерии. Известните пробиотични бактерии с доказани здравословни ефекти са следните:

Лактобацили

Млечнокисели коки

Бифидобактерии

Lactobacillus bulgaricus

Lactobacillus acidophilus

Lactobacillus casei

Lactobacillus plantarum

Lactobacillus rhamnosus

Lactobacillus reuteri

Lactobacillus helveticus

Streptococcus thermophilus

Lactococcus faecium

Lactococcus lactis

Bifidobacterium bifidum

Bifidobacterium longum

Bifidobacterium infantis

Bifidobacterium breve

3. От какво зависят полезните свойства на пробиотичните бактерии?

Полезните ефекти на млечно-киселите бактерии зависят много от тяхното прилепване (адхезия) към дебелото черво. Колкото по-силна е адхезията, то толкова са и по-силни благоприятните им ефекти. Проучуванията на редица учени като S. Biunchi, Хр. Чомаков и други, че в сравнение с останалите пробитични бактерии Lactobacillus Bulgaricus има най-силна адхезия.

4. Кои са здравословните ефекти на пробиотичните бактерии?

Пробитичните бактерии имат следните здравословни ефекти: стимулират имунната система, имат антитуморен ефект, особено на дебелото черво, спират свръхрастежа на вредните бактерии, намаляват холестерола, имат антиоксидантен ефект, при сърдечните и мозъчните заболявания, имат антихипертензивен афект, предотвратяват урогениталните инфекции, спират развитието на хеликобактер пилори при язва и на микобактериум паратурбеколозис при колити, подпомагат смилането на лактозата. Пробиотичните функционални храни допълнително имат и хранителни здравословни ефекти, като увеличват усвояването на минералите и микроелентите и синтеза на витамините, увеличават синтеза на хормоните, усвояването на протеините, мазнините и въглехидратите, стимулират растеж на организма, детоксикират черния дроб.

5. Каква е разликата между бифидобактериите и лактобацилите като пробиотични бактерии?

В детския организъм има бифидобактерии и лактобацили. След пубертета Бифидобактериите намаляват, дори изчезват при възрастния човек, като започват да преобладават лактобацилите. Това се доказва и с влагалищната флора на жената, която се състои от лактобацили. Не е проучен въпроса трябва ли допълнително да заселваме Бифидобактерии при възрастния човек, след като при естествени условия преобладават лактобацилите. Млечно-киселите бактерии произвеждат от млечната захар над 50% млечна киселина. Те са широко разпространени в природата, в млечните продукти, в чая, в алкохола, в колбасите, в туршиите и т.н. За разлика от тях бифидобактерии призвеждат по-малко млечна киселина и произвеждат и оцетна киселина. Те са по-слабо разпространени и по-слабо изучени.

6. Каква е разликата между Lactobacillus Bulgaricus и другите пробиотични бактерии?

С изключение на Lactobacillus Bulgaricus останалите пробиотични бактерии са постоянни обитатели на дебелото черво на човека, свинете, маймуните и на други животни. Те са от животински произход. В организма попадат по време на раждане чрез околоплодните води и влагалищните секрети на майката. Lactobacillus Bulgaricus е от растителен произход, и в диво състояние го има в кората на дъба, в цветовете на различни билки и цветя, в мравките. В организма на човека той попада чрез млечно-киселите храни. Там той задължително се кооперира с друг млечно-кисел бактерии Streptococcus Thermophilus. Тази кооперация определя по-силният му имуно стимулиращ, антираков, антиатеросклеротичен и други полезни ефекти. Ефекта му се засилва и от това, че само той произвежда Д(–) млечна киселина, имаща значително по-силно изразен имуностимулиращ, антираков, антибактериален и други полезни ефекти в сравнение с останалите лактобацили. Продуцираната млечна киселина създава неблагоприятни условия за развитието на болестотворните микроб. Млечнокиселите бактерии отделят и други полезни за организма вещества – бактериоцини, които също подтискат развитието на вредните за човека бактерии. Те отделят също вещества, имащи антираков, антиатеросклеротичен, лъчезащитен, антиалергичен, антиоксидантен и други полезни ефекти. През последните години беше установено, че намиращият се в оригиналния йогурт StreptococcusThermophilus продуцира алкохолдехидрогенеза, разграждаща алкохола.

7. Как да си изберем Пробиотик?

Правилният избор зависи от какъв ефект търсим. Примерно капсулите ProLact съдържат както пробиотици, така и билкови екстракти, които допълнително засилват здравословните ефекти. Например ProLact Rose+ има силно изразен антиалергичен ефект, ProLact Slim има ефект за намаляване на теглото чрез допълнителното въздействие на папаята. Лавандуловото масло в ProLact Antistress+ - повлиява кожните заболявания, Жен шен в ProLact Energy+ предпазва от язва на стомаха и заздравява раните. Пробиотичните функционални храни, които не са в капсулна форма са натурални и могат да се използват както и за хранене при тежки заболявания, така и като профилактични средства или в самото начало на лечението, когато търсим по-бърз ефект. Определена част от билковите екстракти са неприятни на вкус, и затова те трябва да се приемат като капсули.

8. Как да съхраняваме Пробиотиците?

При по-старите технологии за производство на пробиотици, те се получават в течна форма и съдържат само пробиотични бактерии. Трябва да се съхраняват в хладилник при минусови температури, което ги прави неудобни за масово приложение. При новите технологии пробиотиците се произвеждат чрез лиофилизация (сушене при минус 50°С) и се получават в прахообразна форма. Някои френски фирми обвиват пробиотичните бактерии със синтетични протеини.

Обект на международна патентна защита на нашите пробиотици е начина на получаването им и съхранението им при стайна температура. Още по-време на ферментацията част от аминокиселините и въглехидратите обвиват лактобацилите и ги запазват живи над 2 години, при температура 24°С.

9. Кога се приемат Пробиотици?

Пробиотиците трябва да се приемат преди храна, за да може лактобацилите да се адхезират по-бързо към стената на дебелото черво, да се размножат и да започнат да упражняват своето полезно действие.

10. Какво количество Пробиотици трябва да се приема?

За да упражняват полезно действие пробиотичните бактерии трябва да се приемат в количество над 100 000 000 бройки или колонообразуващи единици, т.е. това е равно на 4-5 мерителни лъжици от храните или 2 до 8 капсули.

11. Има ли привикване към Пробиотиците, може ли да се създаде зависимост?

Привикването на организма като явление се създава към химични вещества и е доказано към всички наркотични и седативни медикаменти. Пробиотиците са естествени продукти и привикване към тях няма. Има решение на Световната Здравна Организация до 2012 г. съотношението на натурални (естествени) към химични вещества да се обърне 60:40 в полза на естествените продукти, тъй като те оказват много по-малко странични ефекти, имат по-малко противопоказания и не създават зависимост.

12.Могат ли да се съчетават пробиотиците с медикаменти или по между си?

Могат да се използват различни видове пробиотици и те да се съчетават по между си без странични ефекти. Пробиотиците могат да се съчетават и с медикаменти. Можем да определим най-подходящия за нас в зависимост от основното заболяване, сезона (например през пролетта имуностимулатори), в зависимост от режима на труд и почивка (например при тежки физически натоварвания). Пробиотиците имат профилактичен ефект, повишавайки имунната система на организма намаляват възможността за възникване на заболявания причинени от условнопатогенни микроорганизми. Пробиотиците по пътя на конкурентните взаимоотношения намаляват действието на патогенните микроби.

13. Как да разберем, че Пробиотиците ни действат?

Имайки в предвид заболяването, за което приемаме пробиотик трябва да контролираме клинични и биохимични показатели. Например имаме клинични проучвания, при които след 30 дневен прием на ProLact Biostim+ нивото на общия холестерол спада с една единица за сметка на лошия.

14. Могат ли да се приемат Пробиотици от деца?

Според изискванията на Европейския Съюз добавките към храната се приемат от деца над 1 годишна възраст ако са в прохообразно състояние и над 3 годишна възраст ако са в капсулна форма. За деца са подходящи пробиотиците без растителни екстракти.

15. Могат ли да се приемат пробиотици от бременни?

За бременни жени и майки кърмачки са подходящи също пробиотиците без растителни екстракти. По-подходящи са пробиотичните фукционални храни тъй като избягваме страничните действия на желатиновите капсули (подуване на корема). Най-подходящ е ProLact Prenatal, тъй като е обогатен с млечни разтворими съединения на калция и фосфора и витамин Д, което позволява да се усвоят бързо и пълноценно както от майчиния, така и от детския организъм. Майката се предпазва от кариеси, остеопороза и възпалителни заболявания.

16. Как Пробиотиците действат на туморните процеси?

Туморните заболявания заемат едно от първите места, като причина за смъртността при човека. Като причина за туморните заболявания според проведени от DOLL и PET в САЩ изследвания на първо място са различните храни над 35%, на второ място различните зарази – около 20% и тютюневите изделия. Изследвания от G. Kingston показват, че вредните бактерии от рода Bakteroides довеждат до образуване на голямо количество на канцерогенни вещества от жлъчните киселини и холестерола в дебелото черво за засиленото образуване на канцерогени спомага повишената консумация на бяла захар, рафинирани мазнини и нитрати. Лактобацилите и Бифидобактериите са естествените антагонисти на канцерогеннообразуващите бактерии. Проучвания показват, че Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Termophilus имат най-силно изявен антитуморен ефект и най-силно изразен антиканцерогенен ефект, тъй като те най-силно се прилепват (адхезират) към дебелото черво и отделят бактериоцини, които спират развитието на канцерогенните бактерии. Останали свободни жлъчните киселини, холестерола, нитратите и други канцерогеннообразуващи вещества образуват неразтворими съединения и се изхвърлят с фекалните маси навън. По-мощния антитуморен ефект на Lactobacillus Bulgaricus се дължи и на това, че само той произвежда Д (-) млечна киселина, която има най-силен антитуморен ефект.

17. Как Пробиотиците действат на понижаването на холестерола и при атеросклероза?

Атеросклерозата е основната причина за възникването на различни сърдечно съдови заболявания. Тя започва бавно и първоначално не може да бъде установена. Развива се в продължение на десетки години. Като причина за атеросклерозата е увреждането от холестерола и триглицеридите на кръвоносните съдове. С течение на годините те се уплътняват и стесняват. Кръвта не може да преминава през тях, количеството на хранителните вещества и кислорода намалява и засегнатия участък се уврежда. Стеснените и уплътнени кръвоносни съдове са чупливи и при повишаване на кръвното налягане по различни причини стрес, физическо напрежение и т.н. те се пукат, кръвта излиза навън и унищожава засегнатия участък в сърцето, мозъка или на други места. Развива се инфаркт или инсулт. Установени са следните начини за намаляване количеството на повишения холестерол и триглицеридите - чрез приемане на ненаситени мастни киселини, казеини и аминокиселини, калций свържващ холестерола в неразтворими съедининения в дебелото черво, антиоксиданти, хранителни фибри. Всички тези антихолестеролни вещества се намират в пробиотичните продукти ProLact, като чрез функционалните храни ProLact може да се приемат в по-голямо количество. Различни наши и чужди проучвания посочват, че общия холестерол, лошия холестерол и триглицеридите при приемането на 25 гр. ProLact ежедневно се намаляват с около 0,5 - 1 единици средно на месец. За около 5 - 6 месеца се постига пълно нормализиране на обменните процеси в организма.

18. Как Пробиотиците действат на кръвното налягане (RR)?

Установено е, че пробиотичните фунционални храни снижават кръвното налягане, като въздействат върху AЦ инхибиторите и по посочените горе механизми чрез намаляването на холестерола и триглицеридите. Допълнително ние добавихме масло от здравец, за което отдавна е известно, че намалява кръвното налягане. По този начин продукта ProLact Cardio+ мултиплицира ефектите на пробиотиците и на билковите екстракти и се създава възможност да се приемат средства за намаляване на кръвното налягане продължително време, без странични ефекти.

19. Как Пробиотиците оздравяват черния дроб?

Пробиотичните фунционални храни ProLact спомагат за оздравяването на черния дроб по няколко начина. Първо чрез намаляване на холестерола и триглицеридите, като го предпазват или намаляват стеатозата на черния дроб. Второ - те съдържат в себе си всички незаменими и заменими аминокиселини, които черния дроб трябва да произвежда и те облекчават неговата функция, като те са произведени наготово от лактобацилите. Трето - намаляването на гнилостните процеси в дебелото черво довежда до образуването на по-малко токсични продукти, които черния дроб трябва да обезврежда. Четвърто - доказано е, че пробиотичните бактерии и конкретно разработените от нас продукти за около 6-8 месеца изчистват организма от различни вируси или бактерии, като конкретно нашите проучвания са за оздравителния ефект при Хепатит A, B и C. Това най-вероятно се определя от стимулирането от тях на имунната система. Установено е, че пробиотичните функционални храни имат антиалергичен ефект, като предпазват от транслокация на антигените в кръвния ток. Допълнително ние засилихме антиалергичния ефект, като разработихме ProLact Rose+, съдържащ известното българско розово масло, за което се знае, че има изразен антиалергичен и детоксичен ефект. Нашите проучвания показват, че този препарат се справя добре с алергичните бронхити, бронхиална асма, сенна хрема и други алергични процеси. Той няма страничните ефекти и за разлика от медикаментите може да се приема непрекъснато.

20. Какво е действието на Пробиотиците върху имунната система?

В коремната кухина на човека е разположена над 80% от имунната система. Тя формира “втория мозък“ на организма, който има за задача да организира и поддържа защитата му от патогенни микроби, причиняващи различни болести. Колкото по-добре функционира този “втори мозък“, то човек ще живее по-дълго и безпроблемно. Установено е, че пробиотичните бактерии стимулират имунната система, като увеличават количеството и активността на фагоцитите, лимфоцитите, увеличават имуноглуболините, които действат като противоотрови, интерферона действащ срещу вирусите, бактериоцините действащи срещу бактериите. Те увеличават производството на цитокини, които свързват имунната система на човека в едно цяло. По този начин те засилват имунитета на човека и го правят устойчив спрямо различни заболявания и увеличават възможността за по-бързо справяне с различни стресови състояния, физически пренапрежения и други. За да се осъществи този ефект трябва пробиотичните бактерии да се залепят (адхезират) към дебелото черво. Както беше посочено най-силен адхезионен ефект от всички познати пробиотични бактерии има Lactobacillus Bulgaricus.

21. Какво представлява оригиналната българска закваска за кисело мляко (Yougurt)?

Днес под йогурт, българско кисело мляко, се разбира ферментирал млечнокисел продукт, получен под въздействие на закваска от Lactobacillus Delbrueskii Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus. Съгласно Codex Allimentaris Standart от 2003 г. на Световната организация по прехрана, оригиналното българско кисело мляко, известно в света като йогурт, трябва да съдържа изобилие от живи бактериални клетки от двата вида микроорганизми, да има специфичен аромат, вкус, консистенция и определени биологични качества. Двата вида микроорганизми, от които се получава оригиналния продукт, в природата живеят самостоятелно и независимо един от друг. Техните синбиотични качества настъпват само при заквасването на млякото. При протичащия ферментационен процес те взаимно се подпомагат. Lactobacillus Bulgaricus се рамножава по-бързо и в по-голямо количество. Образувалите се в по-голямо количество аминокиселини довеждат до по-бързото и в по-голямо количество размножаване на Streptococcus Thermophilus. От своя страна Streptococcus Thermophilus по-бързо и в по-голямо количество синтезира пирогроздена и мравчена киселина, въглероден двуокис и други вещества, стимулиращи и подпомагащи по-бързото и в по-голямо количество размножаване на Lactobacillus Bulgaricus. Това коопериране между двете бактерии е една от причините за получаване на продукт със специфични качества, отличаващи го от другите млечнокисели продукти по аромат, консистенция, киселинност, преминаване на полезните бактерии през стомашно-чревната бариера, допълнителното им размножаване в дебелото черво и т.н. Освен посочените специфични хранителни качества, оригиналният йогурт има и по-благоприятни от другите млечнокисели продукти здравословни ефекти. Lactobacillus Bulgaricus произвежда D (-) млечна киселина, имаща значително по-силно изразен имуностимулиращ, антираков, антибактериален и други полезни ефекти в сравнение с останалите лактобацили. В по-големи количества от 100 мг/кг телесна маса обаче, D (-) млечна киселина има странични ефекти по отношение на метаболизма. Този недостатък се компенсира от произвежданата от Streptococcus Thermophilus L (+) млечна киселина. По този начин се постига балансиране и в българското кисело мляко и в останалите млечнокисели продукти D (-) млечната киселина е от 30% до 50% от общото съдържание. Това балансирано състояние дава възможност тези продукти да се приемат и от деца, и от възрастни хора без странични ефекти.

22. Имат ли разрешителни продуктите, които произвеждаме?

Продуктите са анализирани в сертифицирани лаборатории и не съдържат консерванти и генноманипулирани микроорганизми.